Blogger Layouts

Saturday, February 9, 2013

Nasi Ayam Panggang Pemanggang Ajaib :)

Assalamualaikum..
hai hai selamat tahun baru cina kepada yang menyambut :) okay harini org pakat p kenduri. aku malas nk p so aku pon masak la nasi ayam sebab semalam buat bihun soto, pastu sup dia ada lebih aku rasa nasi ayam adalah yg pling simple n sedap mkn gn sup tu. last2 aku teringat pemanggang ajaib mak aku. apa g mencubala utk setia. hahaha. mencuba la guna pemanggang tu. b4 ni aku penah gak buat nasi ayam tapi ayam tu goreng kali ni panggang. pas2 aku rasa harini aku buat nsi ayam yang pling berjaya dan memuaskan. emmm dap dap. soooooo,oleh sbb aku mkin tua mkin lupa. aku kena catat resepi kt sni. masa depan lau aku nk buat g just rujuk sini. hehe. smbil2 tu uols boley la try... nsi ayam ni menepati selera tekak aku. haha. okay jom tgk resepi dia.

Bahan-bahan :

Nasi :

Beras agak2 banyak mana nak makan la (basuh beras mcm masak nsi biasa sejat letak tepi)
1 helai daun pandan
1 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
4 sudu besar butter/planta
sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang
garam

Sup (aku bg resepi sup bihun soto yg aku buat) :

Air rebusan ayam (terpulang nk byk mn sup)
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 serai*
1 inci halia*
1 sudu kecil kunyit* *=blender halus
rempah sup adabi
1/2 kuib ayam
lada hitam (tumbuk terpulang nk byk mn)
garam
bawang goreng dan daun bawang tabur atas

Ayam :

Ayam terpulang banyak mana
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 sudu besar sos cili
sedikit lada serbuk
garam secukup rasa

Cili :
7-8 biji cili hidup
2-3 cili padi
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak masak
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
1 sudu besar cuka
air 1 cawan
sedikit sajo garam

Cara-cara :

Nasi :
panaskan butter sehingga cair di dalam periuk nasi. tumis bawang putih,bawang kecil,daun pandan,kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga kekuningan. kemudian masukan beras yang dah dibasuh tadi gaul sebati. masukkan air mengikut sukatan beras dan masukkan garam secukup rasa . (aku masukkan sikit pewarna kuning bg nasi kuning ckit) kemudian masak nsi macam biasa.

Sup :
Tumis bahan blender smpai wangi. kemudian masukan rempah sup yang dh dimancuh terlebih dahulu. gaul sebati masukkan air rebusan ayam. masak biar mendidih masukkan kiub ayam dan lada. masukkan garam secukup rasa. bila dah masak tabur daun bawang dan bawang goreng.

Ayam :
Gaul dan perap ayam dengan semua bahan tu dalam setengah jam atau lebih terpulang. kemudian panggang laa. nak goreng pon boleh.

Cili :
masukkan semua bahan dalam blender. blend halus dan panaskan atas api sehingga mendidih atau sedikit pekat.

SELAMAT MENCUBA :)









0 comments: