Blogger Layouts

Friday, December 30, 2011

Silence

Wednesday, December 21, 2011

resepi kuih qasidah kedah :)

Assalamualaikum semuaaaa...
hai hai hai.. apa khabar malaysia hari ini. haha. dak aku borink kes 2 nk update blog. pas2 nk share resepi kuih qasidah yg aku bljaq dari mak aku ni. aku rasa kuih ni org utara ja kenai kot. sbb aku bg kwn2 aku org perak org shah alam depa herannn. haha. ok xpa ni la org kata berbagai budaya. aku rasa lauk ang ang rasa lauk aku. last2 kenyang gk. haha ok jom nk ajaq ckit cara nk buat kuih paling senang utk org2 malaih macam aku. haha

Resepi Kuih Qasidah

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum*
4 1/2 cawan air*
1/4 cawan gula (tepulang la suka manis byk xsuka ckit)*
2-3 ulas bawang kecik

Cara-cara:
1) Blender suma bahan bertanda * sampai sebati. tp masa blender juz msuk 3cawan air dulu. takot xmuat blender muat boh ja suma.
2) Masuk suma bahan blender tadi dalam periuk kacau..... ja sampai dia jadi pekat mcm dodoi lmbut 2. (aku kacau dkt 1jam. sbb mak aku kata baru tepung dia masak betoi. seelok2nya guna sudip kayu utk mudah kacau)
3) Dah agak-agak hampir sejam 2. tutup api terus tuang dalam loyang. biar agak2 sejuk ckit.
4) bawang kecik potong macam nk buat bawang goreng utk bihun sup. goreng gn minyak yg agak2 cukup utk mengoreng. then angkat kuali tuangkan bawang goreng gn minyak2 td skali atas kuih yg dalam loyang td.
5) Biar sejuk kemudian potng n makan..



Senangkan.... hehe selamat mencuba... :)



Saturday, December 3, 2011

sembang malam

Assalamualaikum..
hye blogger :)
dak aku tls ni bkn kes apa. sbb ada org dok kata xboleh nk comment dkt entry2 aku. dak aku pon xtau sepa. aku dh la xreti sgt psai blog2 ni yg aku tau tulis boh gmbaq pblish post. hahaha. ok t la aku try usya2 apa yg xkena noh.. lau xboleh gak xpa hampa xpyh comment tgok saja. haha. dak hmpa try resepi2 yg aku post pon syok. cries. k... nk habaq tu jala. gdnite noh. peace! :)

Friday, December 2, 2011

Bubur Nasi org sakit. kehkeh


Assalamualaikum...
hai hai hai.. :) arini nk update resepi lagiii ohhh yeah! dak ni resepi utk org xsehat mcm aku ni. bkn apa si adik bongsu aku ni nk tmbuh so aku jadi xleh mkn bnda keraih sbb di effect gn tekak2 aku skli. so mkn telan mkn telan. jadi aku trsa nk masak buboq. maka aku pon reka2 la.. tp sedap gk. ahhaah ok meh nk bg resepi :)aku xtau nk bg nma apa moi ni. hahaha

Bahan-bahan bubur(2org mkn) :

1/2 cawan beras (basuh bersih)
5 cawan air (guna cawan sukat beras 2 lau nk lembut betul2 lebihkan air)
lobak masin (terpulang nk byk mana potong halus)
1 biji ubi kentang (potong dadu)
garam secukup rasa
ajinamoto secukup rasa

lauk : ikan bilis goreng (terpulang la nk byk mn)

bahan2 sambal kicap :
cili api 10-15 biji (terpulang pada saiz n byk mn nak)
1 biji limau
kicap manis (kipas udang aku guna)

Cara-Cara:

1)masak beras gn air kacau n tutup tdung periuk. biar mendidih masukan kentang,lobak masin,garam dan ajinamoto. kacau2 dan tutup sebentar. kemudian bukak blik tdung 2 kacau2 smpai jadi tahap bubur yg kita nak. ok ciap.
2)ikan bilis 2 goreng cm biasa.
3)sambal kicap mcm biasa potong cili api. pas2 perah limau n msuk kicap.
4) ok done! :)

Tuesday, November 22, 2011

LAKSA UTAQA :)


Assalamualaikum....
tudiaaaa beqabat kot xupdate blog. naik berabuk dh blog aku. ok arini tba2 teqasa nk update lak. haaaaaa sbb pa sbb aku lapaq laksa. dak cries teringin gilaaaa. ok aku tau sahih ada hat dok trgin mcm aku. so mai aku nk boh ckit resepi laksa utaqa yg mak aku ajaq aku buat ni. ni versi aku laaa.. apa yg tekak aku sedap mkn la. aummmmmmmmmm lapaqqq haaa okok mai nk bg resepi.

LAKSA UTARA

Bahan2:
1 bgkus laksa (rebus)
15-20 biji cili kering (potong2 n rendam dlm air panas dahulu bg lembut*
8-10 biji bawang kecil (depend pd saiz*
sebesar ibu jari belacan*
1/2kg ikan termenung(kembung)-lau nk kuah pekat 1kg xpa.air rebusan jgn buang nk guna
6-7 keping asam keping
2 kuntum bunga kantan (belah dua atau ptong hancur)
daun senehom (aku pgil daun ni cm2 hampa xtau la =,=')
garam dan ajinamoto sckup rasa

Cara2nya:

1) blender semua bahan bertanda * sampai lumat.
2) kemudian,blender isi ikan kembung + air rebusan ikan tadi.
3) panaskan periuk msukan bahan blnder * tadi dan isi ikan yg di blender td juga.
4) kemudian tulang2 ikan td blender brsama air rebusan utk dptkan air ikan tu. tapis dahulu air tulang dan masukan dlm periuk juga. tambah air jika kuah kelihatan terlalu pekat.
5) kacau kuah dan masukkan asam keping,bunga kantan dan daun senehom.
6) biar kuah mendidih masukan garam dan ajinamoto
7) makannnnnn:)

haaaa harap2 hmpa pham la nk buat gumana. xphm tnya noh. k babai.. :)

Wednesday, October 5, 2011

kuatlah hati

video

Sunday, August 28, 2011

SELAMAT HARI RAYA 2011


Tuesday, August 16, 2011

Apam belang aum :)

Assalamualaikum...
haaa lama xupdate. hehe. ok arini aku update juz nk kongsi resepi gn hampa2 suma. resepi ni aku amek dr blog masam manis by shamama. TQ eh. apam ni aku buat utk bebuka stg. xtau la apa rasa. tp dari bau gn bntuk apam ni buat aku lapaq! hehe ok ckp byk pon xguna meh nk bg resepi:

4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
220 gm gula halus
250 ml santan kotak (aku guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air)
1 sudu teh baking powder
pewarna

Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)

Hasilnyaaaaaaaaaa :





aku agak ciwi 1st time buat belang n jadi.. heheh

ok Selamat Mencuba :)


Saturday, August 6, 2011

main make up make up :)

Assalamualaikum..
haaaa. bila aku start update aku qeja nk update jaaaa.. haha.. smlm sebab aku borink xtau nk buat apa. lalu aku pon ujikaji muka kak aku. sbb aku nk try berus2 make up yg aku baqu beli... hahaa ciwi baq ang. pas2 aku pon pa g contiang muka diaa.. aku ni bkn qeti make up pon buat pala qeti ja. hasilnyaaaa seperti inilah... hehhee




hahaha jadi sapa2 yang ada kak mcm aku ni lau borink buat la aktiviti ni bersama kak2 anda.. hehe byep!

puding caramel :)

assalamualaikum,
hello peeps.. hehe. aku rasa xtrlmbt kot aku nk ucap selamat berpuasa pada semua umt islam :) aku ni bkn pa sejak2 msuk bln posa ni bz jaaa. smpai xdan nk update dh aih.. ok bln posa ni aku syoq dok masak. masuk nu masak ni. pkoi 4pg bgun dh tlg mak aku masakk. auw. haaa arni aku nk share resepi puding caramel yg mmg sedap baq ang. boh lak lam peti aih. pekena sejuk2 mmg rareeeeee.... haaa nah usya...




Puding Caramel

Bahan A
5 biji telor
1 tin susu cair
1/2 cwn gula (bley kurangkan lau xsuka mnis)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B
7-8 sudu besar gula
6 sudu besar air

Cara-cara :
1) masak bahan B didalam loyang terus. masak gula smpai kekuningan dan cair. biar gula mengeras di loyang.

2) kemudian masukan semua bahan B dalam mixer putar sebati (lau xda mixer gaul sendiri jea pon boley)

3)tuang bahan A yg dh sebati dalam loyang yg ada gula td.

4) kukus 45 minit. (nk caramel jd cantik kukus dlm oven tp kena masukan loyang dalam bekas berisi air)

selamat mencuba :)

serius sedap makan time sejuk2..... aritu aku ada buat yg letak roti pnya dia jadi xlmbut mcm caramel ni n xbapa best yg ni lagi bestttttt... k,byep!

Sunday, July 24, 2011

gralic bread+mushroom sup homemade :)

Assalamualaikum.
hyeee.. mlm ni aku dinner western. bjet org putih. hehehe. jom nk bg resepi ckit. ckp byk pon xguna.. snang ja cries pjam mata pon bley buat. hahaha blgak gila. ok chek it out..



Garlic Bread :

1 roti france
butter
8 ulas bawang putih (cincang smpai hncur)
daun parsley (terpulang nk beli yg kering ciap or beli yg segar 2 then cincang smpai hncur n keringkn)

cara-cara:

1) potong roti france serong2
2) sapu butter ats roti
3) tabur bawang putih dan parsley
4) bakar roti dgn suhu 150 masa ekut la lau nk garing lama xmau garing sgt kejap ja.
agak2 roti kekuningan.

Mushroom Soup

1 keping isi ayam (cincang)
1500 ml air
500 ml susu segar(aku guna susu segar dutch lady)
1 ketul kiub ayam
mushroom dlm tin (aku guna ayam brand letak stgh tin ja.mushroom ni cincang halus2)
1 cawan tepung gandum (mancuh gn air dahulu)
garam
secubit ajinomoto

cara-cara :

1) masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
2) masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. kemudian masukkan
mushroom.
3) masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan
ajinomoto.

ayam masak gerang asam melaka ;)

Assalamualaikum...
aaaaaaaaaaa... ok arini aku nk share resepi ayam masak gerang asam melaka yg mmg niceeeeeeeeeeeeee gila. skarang aku dh bersedia nk kawen gn org melakaaaa. HAHA aum! :)



bahan-bahan:

ayam (ekot la bapa org nk mkn. sebelah pon ckup gk aku potong kecik2 mcm dalam sup)
2-3 batang serai
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia*
1 biji bawang besar (yg betul2 besau,lau kecik guna 2)*
4 ulas bawang putih*
1 sudu teh jintan manis*
1 sudu teh jintan putih*
1 sudu teh lada hitam*
cili kering(blender agak2 dlm stgh cwn.lau nk pedas g lebeykn)
1 helai daun kunyit
4-5 helai daun limau perut
air asam (2 cawan)
garam
ajinamoto

cara-cara :

1) blender suma bhn yg bertanda * smpai lumat.
2) masukn minyak dan tumis serai kemudian masukan bhan blender.
3) bila bhn blnder td nk naik wngi,masukn cili kering td masak sehingga pecah minyak.
4) kemudian masukan isi ayam td gaul sebati smapai sume rempah lekat dkt ayam.
5) masukan air asam td dan daun limau berserta daun kunyit. letak garam n ajinamoto sckup rasa then ngap!

Thursday, July 14, 2011

Sepi :'(

Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam..............

Wednesday, July 13, 2011

Selamat Hari Lahir En.Ayah :')

Assalamualaikum..
hurm hari ni aku nk update sal beday ayah aku. walaupon dh lama lepas tapi aku still nk ltk dlm blog sbb mgkin bnda ni akan jd kenangan yg trindah 1 hari nnti. i love u AYAH. hurm cmna aku nk ckp eh lau org tgok aku ni mmg npk kasaq. tp dlm hati aku ni aku sgt lembut. hehe. tah la tp 2 la yg aku rasa. aku syg sgt fmly aku. sbb 2 aku mgaku la kadang2 lau aku stress bljar kt shalam 2 aku msti nges pas2 egt mak ayah aku. lau aku trsentuh or tersedih sal apa2 msti aku nges n egat parent aku. haaa lembutkn aku hehe. tahla aku cpt tacing ckit walupon kdg2 org npk aku kuat. men tgok ckit gmbar mlm kejadian. layannnnn jaaaaaaaaaa...



Tuesday, July 5, 2011

Doa untuk ibu bapa

'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkanlah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn
yarabillialamin. ..."

(Bagi ibu bapa yg masih hidup)



"YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah
bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.

(Untuk yang sudah meninggal)

Wednesday, June 29, 2011

Vacation 2 Perlis

Assalamualaikum..
tawaq mulut,tawaq air,tawaq nasi,tawaq tidoq,tawaq hati.. suma rasa tawaq awt xtau jimat duit kot. hahaha. haaa sbnaqnya aku nk cita sal short vacation aku. tudia mcm short sem.. haha. hari rabu Kedah cuti cek. so fmly aku pon amek ksmpatan utk brcuti. bkn apa abg aku bkn senang nk dpt cuti bz mememanjang. then ada cuti cmni celapak p la. ahaha oleh sbb shri ja cuti kmi ke negeri jiran. tudia rasa mcm p bali.. perlis ja wey perlis. hurm percutian tnpa hala tuju p chek in tdoq mkn. hahhaa. kami chek in hotel seri malaysia kangaq perlis. ok baq ang bilik lawa. mkn sedap. kolam luas. perot aku pon koi bulat. Aum! hahaha

hurm pada sblah mlmnya tudiaaaa mlm kmrin lpak kola perlis pekena ikan sgla ikn smpai perot aku mcm pelampong wow! keesokannya aku breakfast melantak nasi lemak mee goreng teloq dadar mushroom mee sup kntang putar apple jus n oren jus! HAAAAA amek ang 2 bkn brkfst 2 mkn utk 5 hari. HAHAHA. tp aku mkn sume ckit2 ja sbb apa aku mkn byk gutu. aku pon xtau. nk gila dh pa. hahaha. kemudian gn gigih fmly aku nk p melawat ladang anggur perlis. pas2 aku heran gk dh xdak org p lgsung ladang sunyi ja. pak gat pon bg masuk haram xekot kami. aku p g lam perot dok pikiaq dh kelia aku nk petik buah mkn stg. hahaha. masuk2 nahhhhh. kena kta ang seketoi buah pon xdak patot xdak org dem pak gat xcita! hahahah malu seketika. kehhh lupa nk bg tau beli NASI GANJAAAAAA. ok nasi ni mmg trkenal kt perlis dia pnya bnyk jgn tnya la banyak wey! sedapppp
then,aku gerak p gua kelam mkn nasi ganja kt sana. smbey tgok org mndi ayaq trjun. aku melantan pnya melantak ayam smpai 2 ketoi aku boh. last2 xabeh gamak ang perot aku comey ja kot xmmpo nk abehkn. tp penangan nasi 2 buat aku loya2 pening2 sbb trlalu kenyanggggggggg... hahahaha pas2 dgn kenyang yg sengkak terok kmi pon pulang ke KEDAH. Kesimpulan aku mgkin dlm kdaan stress sbb mkn scra melampau! ahahha so esok aku buat kptsan nk POSA. hahaha. tahniah. TAMAT

Sunday, June 19, 2011

Happy Father's Day :')



Assalamualaikum....
Hye sume... hari ni aku nk ucapkan selamat hari bapa kpd sume bapa,ayah,dady,dad,walid,abah and so on la.. hari untuk menghrgai mereka. sbg ank ni bila umur dh mningkat dewasa kita msti nk gembirakan hati org tua kita kn. so ni la yg kita mmpu buat masa skrg ni.


terharu jea tgok muka ayah masa ni. I love u AYAH :')




ni antara menu yg disajikan pd malam ni. laksa telor kecai + satay. laksa ni agk trkenal la kt kedah. hehe sbb keistimewaan laksa dia laksa beras + sambal nyoiq atau kelapa mkn gn laksa ni. sedap ok! kalau mai kedah singgah mkn plz. hehe ok caucincau...

Saturday, June 18, 2011

Tercapai ;')

Assalamualaikum..
entry kali ni just nk egt yg aku sgt bersyukur n gembira. TQ ALLAH. sbb dh bg apa yg aku impikan selama ni. walaupun xdala bgus sgt. tp Alhamdullilah. aku dapat... TQ dkt para pensyarah,parent aku, kawan2 aku n seseorg yg xpenah jemu bg smgat kt aku ;)
yeyey!!!! aku dpt apa eh? aku dapat apa yg aku nk selama ni laaa hehe ;)HAHA.
k,bubye..

Thursday, June 16, 2011

Kek Pisang Kukus

Assalamualaikum..
hari ni aku nk kngsi resepi kek pisang yang aku pling suka buat sebab senang n sgt sedap.adik2 pon bley buat. resepi ni mudah sbb bley guna bhan2 yg mmg ada dh kt umh. abeh kuat kena bli pisang. hehe. bila ckp sal kek pisang ni aku teringat kt seseorg. dia suka kek aku buat ni. bla dia puji aku hepy. ayooooo.. apa aku melalut ni dh2 meh nk bg resepi..
chek it out~

Bahan-bahan:-

2cwn tepung gandum
1cwn gula halus (lau aku,aku kurangkn sbb xsuka mnis. hehe)
1cwn minyak masak
1cwn pisang (pisang mas or pisang berangan)
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bikabornat
3biji telor


Cara-cara:-

1) Putar telur dgn gula hingga kembang.
2) Then masukan semua bahan kat atas. putar smpai sebati.
3) Tuang adunan dlm bekas kukus yg dh di sapu mentega or minyak.
4) Kukus selama 45 minit. then ngap! laaa... hehe









TADAAAAA..... ni la hasilnya. mmg lembut sedap. enak ok. xcaya try sndri n rasakn kesedapannya... haha



Selamat Mencuba.....

Tuesday, June 14, 2011

Beribu sesalan

Assalamualaikum..
mlm ni aku nk update blog ni gn 1 lirik lagu yg best bg aku. n lagu ni menyentuh hati hurmm cuba la dgr.. hehe
k enjoy......

BERIBU SESALAN
Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu


Beribu sesalanku…
video

Saturday, June 4, 2011

pejabat si GOOGLE

Assalamualaikum..
hurm aku tau kita sume ni boley dikatakan hari2 akan on9 dan gunakan google kn. xkira la nk carik apa2 pon nk isi dlm blog ka,nk isi dalam fb ka,nk buat asgmnt pon kdg2 google. betul x? hehehe (mcm penah buat ja). kadang2 aku trpk MR.Google ni hebat r. apa aku taip apa aku mtk sume dia bg. hehe. haaa hari ni aku nk bwk anda-anda sume p melawat ofis org2 Google ni duk brkerja. jom chek it out!

ni Google office in Zurich,Switzerland.














PERRRRRHHHHHHH........ lau aku keja kt ofis mcm 2. ari2 OT pon xpa. best smgat ckit nk p keja. haha. aku rasa sebab 2 kot suasana mcm 2 depa ni buat spya prkja selesa dan xborink keja dalam 2. gaji dh komfem2 tebal dok keja dlm ni. fuhhhh ada keja kosong dak... hehe. mmg best la ofis ni kesimpulannya.. TQ

Thursday, June 2, 2011

Isi Masa Lapang.

Assalamualaikum..
hurm semua org tau kn skrgkan tgh cuti sem. U aku ni lak cuti 4 bln sem ni. perhhhh mmg trbaik la aku duk umh tnpa hala tuju ni naik juling gak la mata ni hari2 xtau nk buat apa. pada asalnya aku nk keja. tp xjd. nk amek lesen pon mcm xjd sbb apa sbb penyakit malas dh mnguasai diri. yela dh ari2 duk bersenang lenang dirumah dgn makan enak yg dihidang oleh mak buat aku mkin mls brgerak. hahaha apa g tmbh berat la. eh tp aku g erobik tau gn abg2 polis tiap2 ari ahad. hehe xdala depa buat snaman 2 utk depa sbnrnya tp aku gn ayah aku join la.. skrg2nya brgerak la bdn ni kn.

Oleh sebab aku ni sgt borink dan memberontak xtau nk buat apa. aku pon mengisi la masa lapang aku dgn masak cuti2 ni. sbb aku mmg suka masak n cuba resepi2 baru ni best sgt bila bnda 2 menjadi. lagi satu aku ni lau aku tension ka stress ka msti aku nk masak. sbb aku rasa bila aku masak tongtiang tongtiang kt dapoq 2 buat aku lega ckit. hehehe anehkan. tp untung gk r sapa jd suami aku asal aku bgang aku masak bg dia mkn. HAHA.

Arini penyakit borink aku dtg lagi.. so aku pon mula terfikir nk masak something google punya google. last2 aku bekenan nk buat satu resepi ni memndangkan sume bahan ada kt umh. apa lagi dgn pntasnya aku pegi dapur proses dpur mak aku 2. pompang pompang ciap la APAM MEKAR lebih kurang 40++ biji.; hehe.
meh nk tunjuk ckit..


SEBELUM DIKUKUS



INILAH HASILNYA... (:

comey kn apam ni nk makan pon syg dia comey sapa suroh. hehehe. ok ni aku nk kongsi resepi mana tau ada yg nk cuba hilangkan borink mcm aku. tp bila menjadi perasaan puas hati dan lega 2 muncul. hehe

Resepi Apam Mekar :-

300g tepung gandum
200g gula (xsuka manis bley kurangkn)
2 biji telur
3 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovallate
250ml susu dutch lady strawbery/susu segar pon boleh
sedikit esen vanilla
pewarna merah
paper cup

Cara-caranya :

1) pukul sume bahan diatas kecuali pewarna dengan kelajuan maksimum sehingga sebati
2) bahagi adunan ke dalam bekas lain dan warnakn dengan warna merah dan satu lagi adunan tanpa pewarna.
3) masukan adunan tanpa warna dalam paper cup dan kemudian masukan pula sedikit adunan berwarna merah pula keatasnya.
4) kukus selama 10-15 minit dengan api yang kuat.
5) makan la der.... hehe

SELAMAT MENCUBA ;)

FACEBOOK bubye~

Assalamualaikum..
Entry malam ni just nk bgtau saya dh delete FB. hehe gedik ja. dh 2 sume tinggal sejarah buat masa skrg kn dilain hari xtau la. hurmm sbnrnya nk cita mlm ni best r der. gua lepak gn fmly kt mini icity Alor star lepas dinner celebrate birthday my brother. boley dikatakan makan besaq la mlm ni. hehe lama2 aku pon koi besaq.. fuhhhh!

actually aku suka ada fmly dinner mcm ni skrg2nya dptla sume family ni brkumpul smbang tntang diri masing2 yela bkn senang nk kumpul kn masing2 kerja and dh brumah tangga. tgal aku jea yg masih membujang wow! hehe.. meh meh nk tnjuk ckit kek kejadian malam ni.

TADAAAAA...........

Wednesday, June 1, 2011

Seni pengSUSHIan

Assalamualaikum..
Arni saya nk cakap pasal sushi. hurm bajet jepun. haha. xdak la sbnrnya saya sgt suka tgok sushi and suka nk beli tp xberapa lalu nk makan. bukan apa presentation sushi 2 sndiri buat saya tertarik. cantik. kadang2 rasa nk beli juz utk suka2. sbb dia cute. hehe jom usya ckit....












Masa tgh usya2 sushi2 ni terjumpa benda comey ni.... ohh tidak perasaan membuak2 nk benda ni.......



Hurm comey kn sushi2 ni geram kot tgok. saya rasa sushi ni satu seni pemakanan la. sbb dia dihidangkan dengan cantik sgt. org yg buat dia msti sgt berseni. ohhh heart u sushi.......

The Most Beautiful Wedding Cake

Jom cuci mata.................














harap2 dapat kek mcm ni nanti. cantik xterkawal... huhu