Blogger Layouts

Wednesday, June 29, 2011

Vacation 2 Perlis

Assalamualaikum..
tawaq mulut,tawaq air,tawaq nasi,tawaq tidoq,tawaq hati.. suma rasa tawaq awt xtau jimat duit kot. hahaha. haaa sbnaqnya aku nk cita sal short vacation aku. tudia mcm short sem.. haha. hari rabu Kedah cuti cek. so fmly aku pon amek ksmpatan utk brcuti. bkn apa abg aku bkn senang nk dpt cuti bz mememanjang. then ada cuti cmni celapak p la. ahaha oleh sbb shri ja cuti kmi ke negeri jiran. tudia rasa mcm p bali.. perlis ja wey perlis. hurm percutian tnpa hala tuju p chek in tdoq mkn. hahhaa. kami chek in hotel seri malaysia kangaq perlis. ok baq ang bilik lawa. mkn sedap. kolam luas. perot aku pon koi bulat. Aum! hahaha

hurm pada sblah mlmnya tudiaaaa mlm kmrin lpak kola perlis pekena ikan sgla ikn smpai perot aku mcm pelampong wow! keesokannya aku breakfast melantak nasi lemak mee goreng teloq dadar mushroom mee sup kntang putar apple jus n oren jus! HAAAAA amek ang 2 bkn brkfst 2 mkn utk 5 hari. HAHAHA. tp aku mkn sume ckit2 ja sbb apa aku mkn byk gutu. aku pon xtau. nk gila dh pa. hahaha. kemudian gn gigih fmly aku nk p melawat ladang anggur perlis. pas2 aku heran gk dh xdak org p lgsung ladang sunyi ja. pak gat pon bg masuk haram xekot kami. aku p g lam perot dok pikiaq dh kelia aku nk petik buah mkn stg. hahaha. masuk2 nahhhhh. kena kta ang seketoi buah pon xdak patot xdak org dem pak gat xcita! hahahah malu seketika. kehhh lupa nk bg tau beli NASI GANJAAAAAA. ok nasi ni mmg trkenal kt perlis dia pnya bnyk jgn tnya la banyak wey! sedapppp
then,aku gerak p gua kelam mkn nasi ganja kt sana. smbey tgok org mndi ayaq trjun. aku melantan pnya melantak ayam smpai 2 ketoi aku boh. last2 xabeh gamak ang perot aku comey ja kot xmmpo nk abehkn. tp penangan nasi 2 buat aku loya2 pening2 sbb trlalu kenyanggggggggg... hahahaha pas2 dgn kenyang yg sengkak terok kmi pon pulang ke KEDAH. Kesimpulan aku mgkin dlm kdaan stress sbb mkn scra melampau! ahahha so esok aku buat kptsan nk POSA. hahaha. tahniah. TAMAT

Sunday, June 19, 2011

Happy Father's Day :')



Assalamualaikum....
Hye sume... hari ni aku nk ucapkan selamat hari bapa kpd sume bapa,ayah,dady,dad,walid,abah and so on la.. hari untuk menghrgai mereka. sbg ank ni bila umur dh mningkat dewasa kita msti nk gembirakan hati org tua kita kn. so ni la yg kita mmpu buat masa skrg ni.


terharu jea tgok muka ayah masa ni. I love u AYAH :')




ni antara menu yg disajikan pd malam ni. laksa telor kecai + satay. laksa ni agk trkenal la kt kedah. hehe sbb keistimewaan laksa dia laksa beras + sambal nyoiq atau kelapa mkn gn laksa ni. sedap ok! kalau mai kedah singgah mkn plz. hehe ok caucincau...

Saturday, June 18, 2011

Tercapai ;')

Assalamualaikum..
entry kali ni just nk egt yg aku sgt bersyukur n gembira. TQ ALLAH. sbb dh bg apa yg aku impikan selama ni. walaupun xdala bgus sgt. tp Alhamdullilah. aku dapat... TQ dkt para pensyarah,parent aku, kawan2 aku n seseorg yg xpenah jemu bg smgat kt aku ;)
yeyey!!!! aku dpt apa eh? aku dapat apa yg aku nk selama ni laaa hehe ;)HAHA.
k,bubye..

Thursday, June 16, 2011

Kek Pisang Kukus

Assalamualaikum..
hari ni aku nk kngsi resepi kek pisang yang aku pling suka buat sebab senang n sgt sedap.adik2 pon bley buat. resepi ni mudah sbb bley guna bhan2 yg mmg ada dh kt umh. abeh kuat kena bli pisang. hehe. bila ckp sal kek pisang ni aku teringat kt seseorg. dia suka kek aku buat ni. bla dia puji aku hepy. ayooooo.. apa aku melalut ni dh2 meh nk bg resepi..
chek it out~

Bahan-bahan:-

2cwn tepung gandum
1cwn gula halus (lau aku,aku kurangkn sbb xsuka mnis. hehe)
1cwn minyak masak
1cwn pisang (pisang mas or pisang berangan)
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bikabornat
3biji telor


Cara-cara:-

1) Putar telur dgn gula hingga kembang.
2) Then masukan semua bahan kat atas. putar smpai sebati.
3) Tuang adunan dlm bekas kukus yg dh di sapu mentega or minyak.
4) Kukus selama 45 minit. then ngap! laaa... hehe









TADAAAAA..... ni la hasilnya. mmg lembut sedap. enak ok. xcaya try sndri n rasakn kesedapannya... haha



Selamat Mencuba.....

Tuesday, June 14, 2011

Beribu sesalan

Assalamualaikum..
mlm ni aku nk update blog ni gn 1 lirik lagu yg best bg aku. n lagu ni menyentuh hati hurmm cuba la dgr.. hehe
k enjoy......

BERIBU SESALAN
Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu


Beribu sesalanku…
video

Saturday, June 4, 2011

pejabat si GOOGLE

Assalamualaikum..
hurm aku tau kita sume ni boley dikatakan hari2 akan on9 dan gunakan google kn. xkira la nk carik apa2 pon nk isi dlm blog ka,nk isi dalam fb ka,nk buat asgmnt pon kdg2 google. betul x? hehehe (mcm penah buat ja). kadang2 aku trpk MR.Google ni hebat r. apa aku taip apa aku mtk sume dia bg. hehe. haaa hari ni aku nk bwk anda-anda sume p melawat ofis org2 Google ni duk brkerja. jom chek it out!

ni Google office in Zurich,Switzerland.














PERRRRRHHHHHHH........ lau aku keja kt ofis mcm 2. ari2 OT pon xpa. best smgat ckit nk p keja. haha. aku rasa sebab 2 kot suasana mcm 2 depa ni buat spya prkja selesa dan xborink keja dalam 2. gaji dh komfem2 tebal dok keja dlm ni. fuhhhh ada keja kosong dak... hehe. mmg best la ofis ni kesimpulannya.. TQ

Thursday, June 2, 2011

Isi Masa Lapang.

Assalamualaikum..
hurm semua org tau kn skrgkan tgh cuti sem. U aku ni lak cuti 4 bln sem ni. perhhhh mmg trbaik la aku duk umh tnpa hala tuju ni naik juling gak la mata ni hari2 xtau nk buat apa. pada asalnya aku nk keja. tp xjd. nk amek lesen pon mcm xjd sbb apa sbb penyakit malas dh mnguasai diri. yela dh ari2 duk bersenang lenang dirumah dgn makan enak yg dihidang oleh mak buat aku mkin mls brgerak. hahaha apa g tmbh berat la. eh tp aku g erobik tau gn abg2 polis tiap2 ari ahad. hehe xdala depa buat snaman 2 utk depa sbnrnya tp aku gn ayah aku join la.. skrg2nya brgerak la bdn ni kn.

Oleh sebab aku ni sgt borink dan memberontak xtau nk buat apa. aku pon mengisi la masa lapang aku dgn masak cuti2 ni. sbb aku mmg suka masak n cuba resepi2 baru ni best sgt bila bnda 2 menjadi. lagi satu aku ni lau aku tension ka stress ka msti aku nk masak. sbb aku rasa bila aku masak tongtiang tongtiang kt dapoq 2 buat aku lega ckit. hehehe anehkan. tp untung gk r sapa jd suami aku asal aku bgang aku masak bg dia mkn. HAHA.

Arini penyakit borink aku dtg lagi.. so aku pon mula terfikir nk masak something google punya google. last2 aku bekenan nk buat satu resepi ni memndangkan sume bahan ada kt umh. apa lagi dgn pntasnya aku pegi dapur proses dpur mak aku 2. pompang pompang ciap la APAM MEKAR lebih kurang 40++ biji.; hehe.
meh nk tunjuk ckit..


SEBELUM DIKUKUS



INILAH HASILNYA... (:

comey kn apam ni nk makan pon syg dia comey sapa suroh. hehehe. ok ni aku nk kongsi resepi mana tau ada yg nk cuba hilangkan borink mcm aku. tp bila menjadi perasaan puas hati dan lega 2 muncul. hehe

Resepi Apam Mekar :-

300g tepung gandum
200g gula (xsuka manis bley kurangkn)
2 biji telur
3 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovallate
250ml susu dutch lady strawbery/susu segar pon boleh
sedikit esen vanilla
pewarna merah
paper cup

Cara-caranya :

1) pukul sume bahan diatas kecuali pewarna dengan kelajuan maksimum sehingga sebati
2) bahagi adunan ke dalam bekas lain dan warnakn dengan warna merah dan satu lagi adunan tanpa pewarna.
3) masukan adunan tanpa warna dalam paper cup dan kemudian masukan pula sedikit adunan berwarna merah pula keatasnya.
4) kukus selama 10-15 minit dengan api yang kuat.
5) makan la der.... hehe

SELAMAT MENCUBA ;)

FACEBOOK bubye~

Assalamualaikum..
Entry malam ni just nk bgtau saya dh delete FB. hehe gedik ja. dh 2 sume tinggal sejarah buat masa skrg kn dilain hari xtau la. hurmm sbnrnya nk cita mlm ni best r der. gua lepak gn fmly kt mini icity Alor star lepas dinner celebrate birthday my brother. boley dikatakan makan besaq la mlm ni. hehe lama2 aku pon koi besaq.. fuhhhh!

actually aku suka ada fmly dinner mcm ni skrg2nya dptla sume family ni brkumpul smbang tntang diri masing2 yela bkn senang nk kumpul kn masing2 kerja and dh brumah tangga. tgal aku jea yg masih membujang wow! hehe.. meh meh nk tnjuk ckit kek kejadian malam ni.

TADAAAAA...........

Wednesday, June 1, 2011

Seni pengSUSHIan

Assalamualaikum..
Arni saya nk cakap pasal sushi. hurm bajet jepun. haha. xdak la sbnrnya saya sgt suka tgok sushi and suka nk beli tp xberapa lalu nk makan. bukan apa presentation sushi 2 sndiri buat saya tertarik. cantik. kadang2 rasa nk beli juz utk suka2. sbb dia cute. hehe jom usya ckit....












Masa tgh usya2 sushi2 ni terjumpa benda comey ni.... ohh tidak perasaan membuak2 nk benda ni.......



Hurm comey kn sushi2 ni geram kot tgok. saya rasa sushi ni satu seni pemakanan la. sbb dia dihidangkan dengan cantik sgt. org yg buat dia msti sgt berseni. ohhh heart u sushi.......

The Most Beautiful Wedding Cake

Jom cuci mata.................














harap2 dapat kek mcm ni nanti. cantik xterkawal... huhu